37. somogyi bankfiókját Siófokon nyitotta meg pénteken az egyik magyar tulajdonú pénzintézet. A Balaton fővárosnak nagyjából 25 ezer állandó lakója van, azonban ez a szám a főszezonban megsokszorozódik.

"Az, amikor csúcsforgalom van, ekkor ez megötszöröződik, tehát közel 100 ezer emberrel nő a város lakossága, ez pedig azt jelenti, hogy kiegyensúlyozott vállalkozói-szolgáltatói hátteret kell hozzá biztosítani. Ehhez persze megfelelő likvid tőke kell, megfelelő szolgáltatási hátteret kell biztosítani." - árulta el Siófok alpolgármestere, Hamvas Péter.

A városban 4500 vállalkozás működik. Ebből alig 120 olyan akad, amelyik nem valamilyen szolgáltató, vagy a turisztikához köthető ágazatban tevékenykedik.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hazai cégek többsége elsősorban a növekedési hitelt keresi. A vállalkozások fokozott érdeklődését ennél a pénzintézetnél is tapasztalják. 

"Alapvetően a növekedési hitelprogram a legsikeresebb termék, nyilván azért, mert annak legolcsóbb a kamata, de ugyanakkor a vállalkozások nagyon keresik a támogatások előfinanszírozására lévő termékeinket." - mondta a Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. elnöke, Illés András.

Pénzügyi elemzők szerint a bankok most a vállalkozói hitelek mellett, elsősorban a devizakölcsönök forintosítására dolgozhatnak ki új lakossági csomagokat.

Címkék: válalkozás, pénz, somogy, gazdaság