A legtöbbször csukát és harcsát szákolnak a balatoni halgazdaság boltjában. Nagy forgalom itt is csak ünnepekkor van, akkor sem ezeket a halakat keresik. A magyar halfogyasztás az uniós átlag töredéke. Ezen szeretne változtatni a Földművelési Minisztérium kampánya.

- Az üzletekben halpultok jelenjenek meg. Ki tudjuk használni, hogy egy egységes termékskála jelenjen meg és ehhez kellő hátteret jelent, hogy vannak olyan tógazdaságok, amiket a halászati rt. is át tud venni - mondta Fazekas Sándor, földművelődésügyi miniszter.

Csaknem napra pontosan egy évvel ezelőtt a szaktárca leállította a balatoni halászat működését, azóta csak a halastavakból foghatnak. A szakemberek szerint azonban ez nem okozott gondot az ellátásban.

- Az, hogy megszűnt a halászat, társaságunknak nem okoz bevételkiesést, hanem pozitív irányba hat ez. Korábban a Balaton ökológiai halászata veszteséges volt és amióta nincs állami támogatás az utóbbi 3-4 évben, azóta 60-90 milliós veszteséget okozott minden éveben a cégnek - tette hozzá Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Kevés halat eszünk.
Kevés halat eszünk.

A horgászok támogatják a szaktárca kezdeményezését. Azt mondják: 50 évvel ezelőtt a balatoni hal sokkal népszerűbb volt itthon és külföldön egyaránt.

- Ausztriába, a bécsi piacokra vitték a magyar halat. A magyar emberek az elmúlt 50 évben valahogy ettől elszoktak, egyrészt az akkori média nem propagálta, hanem az olcsóbb külföldről behozott halfogyasztást propagálták - válaszolta Borbáth Balázs, horgász.

A tervek szerint a balatoni hal nagyobb hangsúlyt kapna a közétkeztetésben is. A cél, hogy ne csak az ünnepekkor, hanem egész évben meghatározó legyen a halfogyasztás Magyarországon.

Címkék: kevés, halfogyasztás, átlag, gazdaság