Nemeskisfalud frissen megválasztott polgármestere, Molnár Zoltán azt mondja, a 126 lelkes faluban alig van fiatal, jobbára nyugdíjasok élnek ott. A idősotthonban mintegy kilencvenen vannak, a faluban pedig összesen harminc ház lakott.

A település elöregedett, munka nincs, ezért fizetnek csak tizenöten személyi jövedelemadót. A településvezető most azt tervezi, hogy jövő tavasztól a mezőgazdaságra épülő mikrovállalkozásokat hoz létre, amikkel itt tarthatja és ide vonzhatja a fiatalokat.

Országos összesítésben Vasban fizetnek legtöbben szja-t az államnak. Azt követi Győr-Moson-Sopron, majd Veszprém megye.

Somogy a 19-es listán a 16-dik helyen áll 42 és fél százalékkal. Szabolcs, Baranya és Borsod előtt. A megyében 327 ezer lakosból 139 ezren fizetnek jövedelemadót.

A megyében található városokat tekintve arányaiban Tabon fizetnek legtöbben jövedelemadót. A második Balatonboglár, azt követi Marcali. Kaposvár a tizedik a sorban és a legutolsó helyen Igal áll.

A felmérés érdekesége az, hogy ezeket az arányokat a teljes lakosságot figyelembe véve állapították meg, tehát beletartoznak a nem keresőképes idősek és fiatalok is, nemcsak az aktív korúak.

Címkék: Nemeskisfalud, jövedelem, fiatal, mezőgazdaság, adó, Somogy