Az őshonos parlagi szamárból csaknem százat legeltetnek a megyében. Ez azért nagy szó, mert az elmúlt évtizedekben a hazai állomány szinte teljesen kipusztult. Pedig a szamár korábban nem hiányozhatott a falusi portákról. Magyarországon több ezres állománya létezett. Európában ma veszélyeztetett állatnak számít.

A Magyarországi Szamártenyésztők Egyesületének ügyvezetője, Ernst Mihály tíz éve foglalkozik velük. Azt mondja: nemcsak azért szereti őket, mert barátságosak és szelídek, hanem azért is, mert mióta szamarai vannak, nem kell kaszálnia egy másfél hektáros területen.

A szamár egyébként nemcsak kiváló fűnyíró, a gasztronómiai értéke is egyre népszerűbb. Nagy János, a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont egységvezetője: "ha olyan minőségű terméket állíthatunk elő, amely az ember igényeinek megfelel, akkor ezt igenis meg kell próbálni. Mi is megtettük már az elős lépéseket a szamárhús feldolgozása és elkészítése terén és nagyon pozitívak az eddigi visszajelzések. Azt gondolom, hogy ez egy jó irány ..." 

Címkék: Bőszénfa, tenyészt, szamár, élelmiszer, gazdaság