Márk naponta besegít a házimunkába. A 24 éves egyetemista még otthon lakik szüleivel. Bár ösztöndíja is van és dolgozik is az iskola mellett, mégsem érzi azt, hogy egy albérletben egyedül meg tudna élni.

- Én az iskola mellett még dolgozom is, és még így sem tudok annyi pénz összegyűjteni amennyivel egy külön lakást fenntarthatnék magamnak - mondta a diák.

Márk nincs egyedül. A K&H bank felmérése szerint, a 19 és 29 év közötti városi fiatalok, több mint 60 százaléka még mindig szüleivel lakik, ráadásul csak ötödüknek fontos, hogy önálló életet éljenek.

Jelenleg egy 5 millió forintos lakáshitelnek a havi törlesztése nagyságrendileg 35 ezer forintból megoldható. Akár egy havi albérlet áránál is olcsóbbak lehetnek a lakáshitelek, ennek ellenére a fiatalok nem vesznek fel kölcsönt. A pénzügyi szakember szerint azért, mert a legtöbb esetben hiányzik az önerő.

- Akár alacsonyabb vagy közel hasonló törlesztőrészlettel lehet megvásárolni egy lakást, amit mondjuk az ember albérletként ki tud venni. 5 százalék THM-mel lehet felvenni különböző pénzintézeteknél kedvező lakáshitelt - mondta a Stonehenge Bankház régióvezetője, Kujáni István.

A felmérésből az is kiderül, hogy a fiatalok 18 %-ka él albérletben. Az önállósodás a fiatal nőkre jellemző jobban, az albérletben élők kétharmada ugyanis nő. Az átlagos bérleti díj egyébként 29.000 forint rezsivel együtt ez az összeg 53.000 forint. Ezt összeget pedig pedig a fiatalok többsége, összesen 72 százaléka önállóan gazdálkodja ki.

Címkék: hitel, család, fiatal, gazdaság