Tormási Rajmund és testvére idén alapította vállalkozását. Videófilemeket, klipeket készítenek, és fotóznak. Az induláshoz nekik is szükségük volt segítségre: üzleti tervvel pályáztak a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségéhez és 6 millió forint támogatást kaptak.

Velük ellentétben 400 ezer 15 és 29 év közötti magyar fiatal azonban nem dolgozik és nem is képzi magát egy Európai Uniós és hazai felmérés szerint. Mivel nincs bevételük, nem is adóznak és magasak a rájuk fordított szociális kiadások.   

Számítások szerint az, hogy 400 ezer 15 és 29 év közötti magyar fiatal nem dolgozik, több mint 600 milliárd forint veszteséget jelent. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek háromnegyede nem külföldön, hanem itthon vállalna munkát. Többségük vállalkozásba kezdene és csak 40 százalék akar alkalmazott lenni.

A megyei munkaügyi központ több mint 4700 15 és 29 év közötti álláskeresőt  tart nyilván Somogyban. Legtöbbjüknek általános iskolai végzettsége van, őket követik középiskolások, gimnazisták. Majd pedig a szakmunkásképzőt végzettek és a diplomások. Számuk csökkentése érdekében egy 220 milliárdos programot indít a kormány.

A tervek részleteiről Szikra László beszélt a KaposPontnak, a SMKH Megyei Munkaügyi Központjának igazgatója: "minden 25 év alatti fiatal, aki legalább fél éve álláskereső egy olyan állásajánlatot kapna, ami a végzettségének legjobban megfelel, vagy egy olyan gyakorlati tanulószerződéses gyakorlati képzésben, vagy gyakornoki programban venne részt, amivel gyakorlatilag a munkanélküli létről a dolgozó-tanuló létre tudna váltani."

Országosan 36 ezer, Somogyban 1900 fiatalt vonnak be a programba, ami várhatóan még ebben az évben elindul. 

Címkék: állástalan, fiatal, munkanélküli, program, vállalkozó, gazdaság