Ebben a könyvelői irodában csak nők dolgoznak évek óta. Egyikük számlákat rendszerez, másikuk fénymásol. 1991 óta hat nő dolgozik a könyvelő cégnél. Azt mondják: jól összeszokott csapatot alkotnak.

- Rugalmasabbak vagyunk mi nők egymással, azért is, mert azonos korúak vagyunk egymással és a gondjaink is egyformák. Azt hiszem, az adottságokból is könnyebben értjük meg egymás gondjait mondta az Adó és Számvitel Kft. társügyvezetője, Szekeresné Lepenye Edit.

1200 nő dolgozik a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Nem csak orvosként, vagy ápolóként. A kórház vezetõje is nő. De számos kaposvári vállalatnál is nagy számban alkalmaznak női munkavállalókat. Somogyban a munkanélküliségi ráta 2014. második negyedévében 8,4 százalékos volt, több mint 117 ezren dolgoznak a megyében. Az uniós tagállamok között Magyarországon jelentősen csökkent a munkanélküli nők száma az utóbbi hónapokban.

A képek illusztrációk
A képek illusztrációk

- A 15-64 év közötti korosztályon belül a nők tekintetében az országos átlag a munkanélküliségi rátát tekintve 7,8%-os volt, ez 2,3 %-os csökkenés az egyévvel korábbi mutatóhoz képest - árulta el a Központi Statisztikai Hivatal megyei tájékoztatási statisztikusa, Németh Tibor.

Egyedül Portugália előz meg minket a 2,7 százalékos csökkenéssel. Hazánkat követi Írország és Lengyelország. Ezekben az államokban szintén nagy mértékben javult a foglalkoztatás.

Napjainkban több mint 1,8 millió nő dolgozik Magyarországon. A kormány szerint a munkanélküliség idei mérséklődésében jelentős szerepet játszottak azok a járulékkedvezmények, amelyek bevezetését a Munkahelyvédelmi Akcióterv tett lehetővé.

A női egyenjogúságot tekintve azonban nem állunk ilyen előkelő helyen. Magyarország a 93. helyen végzett a vizsgált 142 ország közül. A Világgazdasági Fórum vizsgálta a nők gazdasági helyzetét, oktatáshoz, egyészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést és hogy mennyire vannak jelen a politikában. Az oktatás az egyetlen terület, ahol viszonylag jól teljesít Magyarország és a politikai életben valósul meg legkevésbé az egyenlőség a nemek között.

Címkék: nők, dolgozó, unió, gazdaság