Kristóf Lajos kertjében a télre készülnek a gyümölcsfák, az egyik melléképületben pedig a cefre arra készül, hogy pálinka legyen belőle. De még idén, mert jövőre már lehet, hogy 1670 forinttal többet kell fizetni literjéért, mint eddig.

- Nagyon kemény pénz ez nekünk, amikor azt mondom önnek, hogy 6-700 forintért ki tudjuk égetni literjét, amikor mi a fákat gondozzuk, ápoljuk és sokba kerül nekünk a permetszer, kis fizetésű embereknek. Elgondolkodtató, hogy nekünk ez megéri-e, hogy nem az lesz-e a vége, hogy a kormány ezt bevezeti, hogy ki kell vágni a szilvafákat... - mondta Kristóf Lajos.

Ha nem is vágják ki a szilvafákat, az lehetséges, hogy jóval kevesebb pálinka készül majd országszerte.

A rácegresi pálinkafőzőben ellenőrzik a kifőzött párlat minőségét. Király János az unokájával együtt dolgozik. A fiatalember külfödre akart menni dolgozni, de nagyapja marasztalta, hogy vegye át tőle a vállalkozást. Az adó esetleges bevezetésével azonban várhatóan jóval kevesebb pálinkát készítettnek az emberek és nem biztos, hogy lesz munka jövőre.

- Most az van, hogy mindenki igyekszik lehetőleg kifőzetni még január egy előtt, de hát én több emberrel beszéltem és mondták, hogy a jövőben nem tudja. Így is némelyik helyen nehézségeket okoz ennek a díjnak is a kifizetése - árulta el a Somogy Piac Bt. tulajdonosa, Király János.

Egy liter pálinka főzetése most átlagosan 6-800 forintba kerül. Januártól az adóemeléssel együtt ez jóval kétezer forint felett lesz. Saját célra jelenleg 50 liter pálinkát adómentesen lehet főzni. Jövőre ez után is fizetni kell. Igaz, csak egy jelképes átalánydíjat. Évi ezer forintot.

Címkék: cefre, pálinka, adó, gazdaság