Több mint egy millió család várta már, hogy történjen valami a devizahitelek ügyében. November elsején lépett életbe az a törvény, ami arra kötelezi a bankokat, hogy elszámoljanak ügyfeleik felé a túlfizetésről és az egyoldalú költség, illetve kamatemelésről. Azt viszont nem tudni, hogy milyen árfolyamon, mert ezt még nem tette közzé a nemzeti bank.

A nemzeti banknak még most a hónap közepén döntenie kell az elszámolási árfolyamról. Az állam ellen pert nem indító bankoknak január közepétől van 15 napjuk arra, hogy elküldjék az ügyfeleknek az elszámolást. A pereskedőknek februárban egy teljes hónapjuk van erre. Az elszámolásnak tartalmaznia kell az új törlesztőrészlet meghatározását is.

A devizahitelesek pereivel foglalkozó sifoki ügyvéd, Léhmann György azt mondja, a most életbe lépett törvény nem kötelezi a bankokat arra, hogy elszámoljanak az ügyfeleik felé.

- Álláspontom az, hogy a bankoknak nem kell elszámolni, az adósoknak nem kell tartani attól, hogy a pereket nem folytathatják, azért mert még nem eldöntött annak a törvénynek alkotmányossága, illetőleg a viszonya az európai jogrendhez, amiről a bíróságok egyes bírái megállapították, hogy alapjában véve alkotmánysértő - mondta az ügyvéd.

Az ügyvéd tudomása szerint legkorábban december elsején dönthet az alkotmánybíróság az elszámoltatási törvényről. A kormány viszont még ezen héten tárgyalja a fair bankokról szóló javaslatot. Ha elfogadják a jövő évtől kezdve vége az apróbetűs, átláthatatlan szerződéseknek és megtiltják, hogy bankok jogosulatlanul emelhessék a kamatot, a díjaikat és a költségeiket.

Címkék: elszámolás, bank, törvény, gazdaság