Egyre inkább kockázatarányos díjakat alakítanak ki a hazai gépjármű-felelősségbiztosítók, az autósok személyre szabottabb díjat fizetnek - hívta fel az MTI figyelmét hétfőn a Magyar Biztosítók Szövetsége:

A biztosítók a hétvégén tették közzé a 2015. január 1-jétől érvényes kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb) tarifáikat. Az első piaci elemzések alapján a biztosítók folytatják azt a gyakorlatot, hogy a statisztikáik szerint legjobbnak ítélt ügyfélcsoportoknak alacsonyabb díjat ajánlanak, míg a gyakori károkozók magasabb díjra számíthatnak.

Erre egyébként a bonus-malus rendszer is lehetőséget ad, az idén februártól hatályos jogszabály-változás már lehetővé teszi, hogy a biztosítók akár a B10-es kategória felett is plusz kedvezményeket nyújtsanak a régóta kármentes ügyfeleknek - hangsúlyozta a Mabisz.

A biztosítók díjtarifáiban továbbra is megmarad a korábbi kedvezménystruktúra. A csaknem százféle kedvezményt tartalmazó rendszer szerint változatlanul a családi és gyermekkedvezmény, az e-kommunikáció, a csekkes befizetést helyettesítő banki átutalás vagy csoportos beszedési megbízás választása, illetve az éves díjfizetés vállalása biztosít a legtöbb társaságnál kedvezményt.

Díjkedvezményt kapnak az egyes foglalkozási ágakhoz tartozók, például a közalkalmazottak, egyházi alkalmazottak, a nyugdíjasok, a különböző szakmai szervezetekhez, szakszervezetekhez, egyes cégcsoportokhoz tartozók, a mozgássérült igazolvánnyal rendelkezők.

A szövetség szerint néhány új kedvezményt is találni a tarifatáblázatokban, például a Magyar Orvosi Kamara, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai díjkedvezményre jogosultak az egyik biztosítónál, illetve újdonság még az egyik biztosító pénzügyi szolgáltató partnerénél a bankszámlacsomag, illetve nyugdíjasszámla-csomag nyitása esetén kapható plusz díjkedvezmény.

Címkék: kgfb, drága, kedvezmény, biztosítás, kötelező, autó, gazdaság