A családok együtt tudjanak lenni a hét egy napján legalább - ez vezérelte a KDNP-t, mondja a párt városi elnöke. Évek óta szorgalmazzák, hogy a családok ne a bevásárlóközpontokban töltsék vasárnapjukat.

- Közös programokat tudnak szervezni, netalántán a hívő alkalmazott tudja teljesíteni az általa vállalt egyházhoz kötődést és a legfontosabb dolog pedig az, hogy a családi harmónia csak úgy érhető el, ha vasárnap az asztalnál mindenki ott ül - mondta a KDNP városi elnöke, Giber Vilmos.

Az egyik kaposvári éjjel-nappali kisboltnak az ügyvezetője azt mondja, hétvégén az embereknek több idejük van vásárolni. Ha a nagyok zárva lesznek, akkor az ő forgalmuk megnövekedhet.

- Segítséget jelentene a kisebb boltoknak a működésében, mégpedig azért, mert egyértelmű mi mint kiskereskedők a multikkal szemben háttérbe vagyunk szorulva és akkor lenne legalább egy olyan nap, igaz, hogy az vasárnapra esik amikor mi jobban ki tudnánk a vásárlók felé teljesedni - árulta el a Honvéd Non-Stop Kft. ügyvezője, Lukics János.

A KDNP javaslata szerint az üzletek és a bevásárlóközpontok vasárnap és munkaszüneti napon zárva lennének, de kivételt tennének. Nyitva lehetnének a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek, trafikok, gyógyszertárak, benzinkutak, újságárusok és virágárusok. Rajtuk kívül a termelői piacok árusító helyei, vásárok, pályaudvarok és repülőterek, valamint a kórházak boltjai. A pékáruboltok különszabályok alapján lehetnek nyitva, például vasárnap délig.

- Én úgy látom, hogy a hazai kisvállalkozások részére ez talán több előnnyel fog járni, mint hátránnyal. Arra gondolok, hogy ha eddig hét napban bonyolódott a forgalom az hat napban fog lecsapódni és lehet, hogy ez a változtatás magával hozza azt is, hogy hétköznap szélesebben lesznek nyitva az üzletek, tehát hosszabított nyitvatartással - mondta a KISOSZ megyei társelnöke, Kertész Rezső.

A zárva tartással kapcsolatban a kereskedelem több szereplője is azt mondja, hogy versenyképességi problémák lehetnek. A bevásárlóközpontok szövetsége hozzáteszi, a tiltás miatt mintegy 12-14 százalékkal csökkenne a munkaidőalap és ez legalább 35 ezer munkavállaló elbocsátásához vezetne.

Címkék: zárvatartás, kdnp, bolt, gazdaság