A 7 és 9 kilogramm közötti tejesbárányokat repülőgéppel szállítják Tokióba. Két nap alatt már az étteremek konyháján vannak. Hamarosan azonban lehet, hogy a Fülöp Szigetekre is exportálna a hetesi cég. A napokban ugyanis egy maníliai delegációt fogadtak, akik Magyarországról importálnának húst.

- Örömmel mondhatom, hogy megfelelt vágóhídunk. Tehát abban az esetben ha a vizsgált 6 üzem mindegyike jó képet fest, akkor Magyarország szabad utat kaphat és szállíthat a Fülöp Szigetekre - mondta a Kapos Ternero Kft. beszerzési igazgatója, Jezeri László.

A keleti nyitástól több mint 100 milliós bevételt és új munkahelyeket is remélnek a hetesiek.

A húsokat elsősorban luxushotelekben és Michelin-csillagos éttermekben készítik majd el. A bárányoknak több nemzetközi biztonsági rendszeren kell átmenniük. A cég termékei iránt egyébként egyre nagyobb a kereslet. A hetesi üzem egy év alatt harmadával növelte a bárányfeldolgozást. A későbbiekben pedig az arab oszágokba és Kínába is szállítanának.

A hetesi vágóhídon kívül a kaposvári Kométával is tárgyalat a Fülöp Szigeteki küldöttség. A húsüzem is szeretné tovább bővíteni keleti piacát.

- Minden piacnak örülni kell mivel be vagyunk szükülve és az egy piacosságunk jellmező az Olasz piacra. Ezért minden keleti piac ami meg tudunk szerezni az hasznos lenne az ágazat szempontjábó hiszen fizetőképes kereslet van ezen a piacon - árulta el a Magyar Juh és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető-igazgatója, Hajduk Péter.

A kíváló minőségű magyar bárányhúsnak nemcsak az íze egyedülálló, zsírtartalma alacsony, könnyen emészthető ugyanakkor vitaminokban gazdag.

Címkék: kelet, bárány, somogy, gazdaság