A cserépkályha adja a meleget Miszlang Jánoséknál. Annak ellenére, hogy 20 éve náluk is is bevezették a gázfűtést, ma már egyáltalán nem használják. Sőt le is szereltették a rendszert, annyira drága volt. Azt mondják: így évente több mint száz ezer forintot spórolnak, ráadásul a hőérzetük is sokkal jobb.

- Megéri azért, mert a gáztól sokkal olcsóbb. Mondjuk 100 ezer forintnyi összegből fából kifűtjük a telet, és ez gázzal nem történne meg. Legalább a duplájába biztos belekerülne - mondta Miszlang János.

A gázkazán ma márcsak biztonsági tartalék a szennai polgármesternél is. Az utóbbi években csak a melegvizet használják erről a rendszerről. Fával fűtenek, ahogy a település nagyrészén is.

- Ahogy egyre jobban emelkedtek az árak, egyre jobban visszaálltak a gázfűtésről a fafűtésre. Körülbelül a lakosok a 70 százaléka váltott és gyakorlatilag 30 százalék az, aki rendszeresen ezzel is fűt - mondta Szenna polgármestere, Salamon Gyula.

Főleg idősek, akik nem tudnak fát rakni a tűzre. Ez jellemző a somogyi települések többségére, sőt van ahol a lakók egyáltalán nem használják a gázt, pedig szinte mindegyik településre bevezették az elmúlt évtizedekben.

Ezt a megyében szolgáltató E-on is megerősítette. A tapasztalataik szerint évről évre csökken a gázfogyasztás.

- Mi az adatainkból azt látjuk, hogy a mi ellátási területünkön a gáz felhasználás évről évre csökken. 2011-hez képest a 2014-es évet nézve 15 százalékos ez a csökkenés - tájékoztatott az E.ON Hungaria Zrt. szóvívője, Egyházi Nikoletta.

A legtöbb háztartás ugyanakkor a biztonság kedvéért megtartotta a gázkazánt is. A készenlétért évente 9 ezer forintot kell fizetniük a lakóknak.

Címkék: gáz, fűtés, rezsi, gazdaság