Évente 40-45 ezer tonna cukrot mozgatnak meg a kaposvári 1. MCM üzemében. A csomagoláson, vagy a porcukor készítéstől kezdve a süveges cukorig sok mindent gyártanak. A cégnél 55-en, két műszakban dolgoznak.

- Jó hogy van munkahelyem, a pénzkereset nagyon fontos ugye. Ezelőtt is dolgoztam messze innen, de hála Istennek, hogy van itt lehetőség közelebb is, és ilyen jó helyen lehet dolgozni - mondta Dávid Dániel.

A munkások csaknem fele a munkahelyvédelmi akcióterv keretében dolgozik itt. Már a cég alapításakor is fontos volt ugyanis, hogy olyan embereket is foglalkoztassanak, akik hátrányosnak számítanak a munkaerő piacon.

- Úgy tűnik, hogy az idő minket igazolt, hiszen ezek a munkavállalók nagyon jó munkaerők és lojálisak a céghez. A mai gazdasági helyzetben pedig minden vállalkozásnak meg kell fognia a lehetőségeket, élni kell velük és ha ezek után a munkavállalók után támogatást lehet kapni, akkor ezt ki kell használjuk nekünk is - mondta az 1. MCM Kft. HR managere, Németh Bernadett.

A kormány munkahelyvédelmi akcióprogramját a magyar vállalkozások tavaly január óta 890 ezer ember után tudták érvényesíteni. Somogyban több száz cég élt a lehetőséggel, itt 45 ezer ember után tudtak kedvezményeket kapni a vállalkozások. Az akcióterv összesen 6 célcsoportot érint.

- A 25 év alatti pályakezdők, akik maximum 180 nap munkaviszonnyal rendelkeznek. Ha őket foglalkoztatja valaki, akkor 2 évig 27 %-os adómértékben részesülhetnek. Van a 25 év alattiaknak egy olyan, akik több mint 180 nap munkaviszonnyal rendelkeznek, itt az adókedvezmény mértéke 14,5 % - árulta el a megyei munkaügyi központ SMKH igazgatója, Szikra László.

Emellett a tartós álláskeresőket, az 55 év felettieket, a pályakezdőket, a kismamákat, az alacsony képzettségűeket és a szabad-vállalkozási zónában működő válalkozásokat is érinti.

Címkék: akcióterv, védelmi, munkahely, gazdaság