- Úgy vélem már csak azért is szükség van a gazdaságok komoly fejlesztésére, mert nem csak mi törekszünk a fejlődésekre, hanem szomszédjaink is, és velük kell fölvenni a versenyt, velük kell lépést tartanunk - ezzel a gondolattal adták át ma a 2,3 milliárd forint értékű sertéstelep Somogyszobon. Az állatokat a legmodernebb technológiával, és a legszigorúbb élelmiszerbiztosnági előírásoknak megfelelően tartják és nevelik. A beruházásnak köszönhetően megduplázták a sertésállományukat.

- Párhuzamban vagyunk a kormány sertés programjával ahogy a mi beruházásunk elkészült a cégünkön belül a 3 ezer tenyészkocából lett 6 ezer tenyészkoca és az évente kibocsájtandó malackapacitásunk az 180 ezer malac lesz - mondta Claessens Peter, a Claessens Group - Agrár Kft. ügyvezető igazgatója.

Az istállókban a geotermia segítségével fűtik, vagy hűtik a levegőt. Az újszülött malacoknak a meleget a hagyományos infralámpás megoldás mellett padlófűtéssel biztosítják.

A rendszerváltás környékén tíz millió sertést tartottak az országban. Az évek során egyre csökkent az állomány. Volt, hogy két és fél millióra. A kormány tervei szerint 2020-ig megduplázzák a jelenlegi alig több, mint 3 milliós darabszámot. A mostani uniós pénzügyi ciklus forrásait is erre alakítják át.

- 2015-től más fajta módon osztjuk el a támogatásokat. Több támogatás jut a kisebb gazdaságoknak, illetve azoknak, akik állatot tartanak. Az állattartó telepek mindenképpen megerősödnek ebben az uniós fejlesztési ciklusban - tette hozzá Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

Azt is hozzátette, elindítanak egy a mezőgazdasághoz szorosan kapcsolódó programot is, mely révén egészségesebb élelmiszerek kerülhetnek a vásárlók asztalára.

Címkék: sertéstelep, somogyszob, átadás, 2014, gazdaság