A projekt célja a Hedrehely Községi Önkormányzat, igazgatási épületrész, együttműködésen alapuló, költséghatékony, külső felújítása volt.  Az Önkormányzaton kívül itt van a Polgárőr Egyesület és a Kulturális Egyesület székhelye is.  

Az épületet az 1900-as évek elején építhették. Szerkezeti kialakításán meghatározó változás korábban nem történt.Külső felújítását a település megjelenésében betöltött szerepe, az épületrész tetőhéjazatának, külső vakolásának állapota indokolta. Az épület állapota a mai követelményeknek már nem felelt meg. A fújítással az épület megjelenése, időállósága  javult, hozzájárulva a településkép javításához.

A fejlesztés bemutatása:  Hedrehely község központjában, a műemléki templomtól északra a község műemléki környezetével átellenben helyezkedik el az "L" alakú, nagyméretű földszintes épület. Két épületrésze, az orvosi rendelő és az igazgatási épületrész közül az elnyert EMVA LEADER pályázat csak az utóbbi felújítására irányult.

Az igazgatási épületrészen elvégzett külső felújítási munkák:

1. Tetőfedés cseréje: a korábbi fémlemez fedés és deszkázatának bontása után, a tűz és gomba-rovar elleni kezelést követően a tető Tondach kettős cserépfedést kapott.

2. Vakolatok: A felújítás kiterjedt a fedést érintő épületrész külső vakolatára is. A rossz minőségű lábazat és homlokzat vakolatleverése után a homlokzati felület új dörzsölt felületű vékonyvakolatot kapott, a lábazaton cementvakolat és díszítő vakolat készült.

3. Bádogos munka: új szegélyek, vápa dilatáció, függőeresz csatornák és lefolyók felszerelése történt.

4. Új járda készült: az épületrész udvar felőli bejárata elé és mellette a korábbi, feltöredezett betonjárda helyére szürke térkőből készült az új felület.

A fejlesztés eredménye: Hedrehely község igazgatási központjában, a település megjelenésében fontos szereppel bíró épület megújult, a felújítás nyomán a településkép kedvezően változott. A projekt együttműködés keretében valósult meg. A fejlesztés nyomán lehetőség nyílt a kihasználtság növelésére, a LEADER térségen belüli szorosabb együttműködésre. A fejlesztés nyomán a településközpont megjelenése javult, erősödött a település és a mikrotérség vonzereje.

A megvalósult projekt a "Zselici Lámpások" HACS Vidékfejlesztési Stratégia 5. sz. intézkedéséhez kapcsolódik. A projektet az Európai Unió és Magyarország Kormánya 6.500.000 Ft.-al támogatta.

Címkék: Hedrehely, évszázad, Európai Unió, épület, felújít, gazdaság