A mészkemence hagyományos begyújtásával pénteken megkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány az ország egyetlen cukorgyárában. A Magyar Cukor Zrt. kaposvári üzemének szakemberei a kiegyenlített és csapadékos nyári időjárásnak köszönhetően nagyon jó cukorrépatermésre számítanak. A tényleges feldolgozás szeptember 10-én kezdődik majd, s a száz napra tervezett kampány néhány nappal karácsony előtt érhet véget.

Az érési kísérletek a Magyar Cukor Zrt. szerződéses partnereinél hektáronként 65 tonnánál is nagyobb átlagtermést ígérnek, a várható cukortartalom pedig kedvező őszi időjárás esetén meghaladhatja a jelenleg mért 15,5 százalékos szintet. Ilyen hozamok mellett a gyár fehércukor-kibocsátása akár több mint 100 ezer tonna is lehet.

„A legjobbkor jött ez a kivételesen kedvező répatermés a cukorrépa-termelők számára”  - mondta Kovács Gergely, a cég megbízott kereskedelmi vezetője. A felvásárlási árak csökkenése miatt ugyanis egy aszályos év akár jelentős veszteséget is okozhatott volna. A kiváló termés azonban az idei évben is jó jövedelmezőséget biztosít a cukorrépa-termelő gazdáknak. Ehhez hozzájárul, hogy a termelőknek az állam tonnánként 3 eurós de-minimis támogatást biztosít, amit különösen a kisebb méretű gazdaságok tudtak kihasználni.

„Jól látszik az állami támogatás fontossága egy olyan rendkívül nyomott cukorpiaci helyzetben, mint az idei” - fűzte hozzá Kovács Gergely. Míg az egyetlen hazai feldolgozó komoly veszteségekkel bár, de ki tudja fizetni a szerződés szerint járó répaárat, a szintén Somogy megyében termeltető horvát cukorgyárak erre már nem képesek és utólag csökkentették a magyar termelőknek ígért összeget.

A Magyar Cukor Zrt. 2013-ben új, hatvanezer tonnás cukorsilót állított üzembe. Ezt követően sem álltak le azonban a fejlesztések: a szükséges állagmegóvó karbantartási munkálatok mellett a kaposvári cukorgyárban megkezdődött a mintegy ötmilliárd forint összértékű csomagolóüzem alapozása is, amely 2015 nyarán kezdi majd meg működését. 

Címkék: kampány, gyár, cukor, Kaposvár, gazdaság