A tömény szesztől az alacsonyabb alkoholtartalmú termékig mindent lehet vásárolni a legtöbb kaposvári kisboltban. Az üzlet árukészletének körülbelül 10 százaléka alkohol. A vevők örülnek annak, hogy a szeszes ital mellett mindent egy helyen meg tudnak venni.

A napi gazdaság kormányközeli forrásból ugyanis úgy értesült, hogy jövőre a dohány után az alkoholkereskedelem is állami koncesszióba kerül.

- Minket mint kisbolt, szerintem beszélhetek a többi kisbolt nevében is érzékenyen fog érinteni biztosan. Míg a nagy boltnak, vagy szupermarketeknek ez csak profitveszteség, kiesés, addig a mi számunkra lehet, hogy meghatározó, hogy fenn tudunk-e maradni, vagy le kell húznunk a redőnyt végképp - mondta a Piramis ABC boltvezetője, Stikl Tibor.

null

Somogyban körülbelül 2500 olyan vállalkozás lesz, amely nagyot veszíthet azzal, ha jövőre nemzeti italboltok nyílnak. Kertész Rezső szerint az üzleteket így is mélyen érintette, amikor elvették a dohányárusítás jogát tőlük. Ezzel a lépéssel pedig szinte ellehetetlenítik a kisvállalkozásokat.

- Ez egy forgalom visszaesést jelent, van ennek az intézkedésnek egy másik aspektusa a munkaerő megtartás, mert nagyon sok kis üzlet azon az oldalon billeg, hogy tovább tudja e vinni a működését, vagy esetleg be kell zárni az üzletét - tette hozzá a KISOSZ megyei ügyvezető társelnöke, Kertész Rezső.

A nemzetközi világszervezet felmérése szerint tavaly 13 liter tiszta szeszt fogyasztott egy átlagos magyar ember, ami soknak számít. A becslések szerint is több mint 1 millió alkoholbeteg él hazánkban. A szakember szerint a nemzeti italbolt bevezetésével nem fog csökkenni a számuk.

- Azok az országok, ahol már működnek ilyenek például Svédországban, hogy bizonyos alkoholfok felett csak egy ilyen italboltban lehet hozzájutni, ettől nem lett kevesebb az alkoholbeteg, nem lett kevesebb a lerészegedés, problémás alkohol használat, tehát ez csak egymás módot nyit arra, hogy hogyan férjenek hozzá az emberek - mondta az Indit Közalapítvány szakmai vezetője, Vörös Ildikó.

Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen feltételekkel, mikor nyílnak meg ezek az üzletek. E-mailben megkerestük a kormányszóvivői irodát, válaszul annyit kaptunk:

Az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, előterjesztés nem készült és nincs a kormány napirendjén.

 

Címkék: italbolt, nemzeti, kormány, gazdaság