Naponta 200 ezer liter tejet dolgoznak fel a Fino-Food kaposvári üzemében. A nyers tej kétharmadát a gyár tejszövetkezetének tehenészeteiből szállítják ide. Egy literért száz forintnál is többet fizetnek a gazdáknak.

A cég a jövőben is szeretne hasonló mennyiséget feldolgozni, az oroszországi élelmiszer-embargó miatt azonban heteken belül megjelenthet a magyar polcokon a külföldi sajt. Ez persze komoly problémákat okozhat a hazai termelőknek.   

Egyed László, a Fino-Food Kft. ügyvezető igazgatója: "Ha a honi piacot olcsó tejtermékek:, sajt, UHT tej önti el - ennek a beérkezési formájáról most ne is beszéljünk - és a hazai termelési ár szintje alatti áron kerül a kereskedelembe, akkor ez mindenképp a magyar termelőknek és feldolgozónak a piaci pozícióját, jövedelmezőségét, anyagi létét, biztonságát veszélyezteti!"

Így akár munkahelyek is megszűnhetnek. A Tej Terméktanács már vészforgatókönyről egyeztet a kormánnyal arra az esetre, ha dömpingáron jelennének meg a külföldi sajtok a magyar polcokon.

Harcz Zoltán az ágazati érdekvédők ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy kormányzati ígéretet kaptak arra, hogy ha meglódul az import, akkor erősíteni fogják az ellenőrzéseket és odafigyelnek többek között az átcímkézésre is.

Szakemberek szerint az egyik lehetséges megoldás az lenne, ha mindenki hazai tejterméket vásárolna!

Címkék: dömping, sajt, olcsó, import, veszély, tej, munkahely, gazdaság