Egy-kétéves modellek, illetve az alacsony fogyasztású öt-hatéves autók. A kereskedők tapasztalata szerint ezeket keresik leginkább a vásárlók. Annak ellenére is, hogy a használt autók ára egy év alatt 10-15 százalékot emelkedett.

Karg Ferenc, a Karg Autó Kft. ügyvezetője azt mondja: a használt autók árát két dolog határozza meg: az állapotuk és a kereslet-kínálat. Mivel hazánkban nőtt a kereslet, ezért a használt autóknak is elkezdett emelkedni az ára.

A külföldről behozott gépkocsik esetében a drágulás oka a gyengélkedő forint és az idén bevezetett vagyonszerzési illeték. Ezt függetlenül attól, hogy valaki saját maga hoz be autót, vagy egy kereskedésben veszi azt meg, mindenképpen meg kell fizetni.

Az illeték számítását az okmányirodák végzik. Ennek a mértéke a jármű életkorától és teljesítményétől függ.

Ha valaki nem fizet, akkor ügye az adóhatósághoz kerül. A NAV Somogy Megyei Adóigazgatóságának adóügyi igazgatóhelyettesétől, Dr. Bogdán Katalintól megtudtuk az idei éve első felében 850 eset került hozzájuk, több mint 20 millió forint értékben.

Ezek a somogyi tartozók akár azt is kockáztatják, hogy a be nem fizetett illeték fejében az adóhatóság - értékhatártól függetlenül - lefoglalja az alig pár napja vásárolt autót.

Címkék: vagyonszerzés, illeték, euró, használt, forint, adó, autó, gazdaság