Kézzel és géppel is szüretelték ma a csabagyöngyét Ordacsehiben. Négy hektáron így mindössze pár óra alatt végeznek. Az előrejelzések szerint jó minőségű szőlőt szüretelnek a Dél-Balatoni Borvidéken.

- Nem csak Ordacsehiben, nem csak Magyraországon, hanem az egész északi féltekén, Európában itt kezdődött meg a szüret. A csabagyöngye a legkorábban érő szőlőfajta, ennek köszönhetően ebből lehet elkészíteni Európa első új borát - tudtuk meg Varga Bálinttól, a Varga Pincészet ügyvezetőjétől.

De akár 10-20 százalékkal is kevesebb gyümölcs lehet a gombabetegségek miatt. Hektáronként 180-190 mázsára számítanak.

A szőlősgazdáknak a párás és meleg időjárás miatt nagyobb hangsúlyt kellett fektetniük a növényvédelemre.
A szőlősgazdáknak a párás és meleg időjárás miatt nagyobb hangsúlyt kellett fektetniük a növényvédelemre.

- Napok alatt hulltak le egész havi csapadékmennyiségek. Sajnos sok helyen, nagyon sok borvidéken igen komoly harcot vívtak a lisztharmattal, iletve a botridisszel. Akik beikatattak több permetezési fordulót, kicsit komolyabb szereket használtak, azok meg tudták védeni a szőlőiket - tette hozzá Bohus Zoltán, a Balaton Agrár Zrt. szőlészeti vezetője.

Főként a chardonnay fajtát támadták meg a gombabetegségek. A szüret a Dél-Balatoni Borvidéken augusztus 20-a után az irsay olivér szedésével folytatódik. Szeptember közepétől már a boltok polcaira is kerül a csabagyöngyéből készült új borból.

Címkék: szürete, borvidék, első, európa, balatoni, gazdaság