Már a termést is megtámadta az egyik kaposvári kertben a gombabetegség. A paradicsom levelei pár nap alatt megbarnultak és elszáradtak. A szakmérnök szerint a párás idő az oka.

- Napok, órák alatt kivégzi a növényeket, elszoktunk a csapadékos időtől, az elmúlt száraz években nem okozott gondot. Most a nedvessség és az éjszakai köd, pára harmat nagyon kedvez - mondta a növényvédelmi szakmérnök, Tóth István.

A kiskertekben szinte járványszerűen terjednek a gombabetegségek. A baracknál a monília, a sárga- és fehérrépánál, illetve a szőlőnél pedig a lisztharmat megjelenése okoz gondot. Sokan már tavasz óta védekeznek a betegségek ellen, de hiába.

null

Sokan keresik a permetszereket ebben a mezőgazdasági boltban. Tucatnyi anyagot tudnak ajánlani a gombabetegségek ellen.

- Mindenkinek problémája van, annak is, aki előre permetezett és annak is, aki elhanyagolta. Sajnos az időjárás következménye, nagyon precíznek kell lenni idén a permetszerekkel - mondta a Németh Gazdabolt üzletvezetője, Németh Tímea.

A gombabetegségek nem csak a kiskertekben, hanem a nagyobb ültetvényeken is puszítanak. Gyorsan és könnyen terjednek. A szakemberek szerint, ha nem tudják mérsékelni a fertőzéseket, sokkal kevesebb szőlő és paradicsom teremhet, amely az árban is érzékelhető lesz majd.

 

Címkék: paradicsom, vész, somogy, gazdaság