Somogyszob Somogy megyében, a nagyatádi kistérségben található. A somogyszobi Rinya közvetlen vízgyűjtő területén helyezkedik el, a patak három ága is átszeli. Mivel a község vízrajzi szempontból déli fekvésű, a folyók és árkok észak-déli folyásirányúak, mindez a csekélyen lejtő területen korábban azt eredményezte, hogy a leesett, nagy mennyiségű csapadék sokáig megállt a talajon, kiemelt árvízveszélyt jelentve. És az árvíz alkalmanként komoly károkban is megmutatkozott a településen.

Ebből a szempontból az elmúlt másfél évtizedben az 1999-es esztendő volt a legszomorúbb: annak az évnek a nyarán az egyik somogyszobi hidat például oly mértékben rongálta meg az esőzés okozta vízszintnövekedés és sodrás, hogy az teljesen tönkrement. Ugyancsak a nyári csapadékra vezethető vissza, hogy az esztendő novemberében az egyik helyi lakóház összedőlt és lakhatatlanná vált. Decemberben pedig több mint másfél millió forintot emésztettek fel azok a munkák, melyeket a község alacsonyabban fekvő lakóépületeinek védelmében kellett megtenniük – azokat az ingatlanokat a Rinya-patak eső miatt megnövekedett vízszintje sodorta komoly veszélybe.

A vissza-visszatérő veszélyhelyzet, az újabb és újabb káresemények különösen indokolttá tették a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítését. A település 2012-ben megpróbált forrást szerezni, és a „Somogyszob község vízrendezése” című pályázatával a Dél-Dunántúli Operatív Programnak köszönhetően nyert el közel 32.925.910 forintos támogatást. A vízrendezési munkálatokat tavaly októberben kezdték meg – és kilenc hónap alatt véget is ért a fejlesztés. A település belterületéről az összes káros csapadékvíz elvezetését megoldották. Hét öblözetben összesen harminc kapubejárót/átereszt építettek meg, illetve át; számos fát és cserjét is ki kellett irtani, a somogyszobi záportározót pedig (amely a nagymértékű feliszaposodása és az idejétmúlt elzáró szerkezete miatt már nem tudta ellátni funkcióját) rendbetették, és új, vasbeton, dupla pallósoros zárószerkezettel látták el.

- Községünk korábban is rendre jelentős pénzeszközöket fordított a belterületi árkok karbantartására, ám az árvízkárok mindig költséget jelentettek számunkra – mondja Eller János, Somogyszob polgármestere. – Az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok ráadásul valószínűsítették, hogy mind több kárra számíthatunk, ami mind jelentősebb pénzösszegeket emészt fel. A településünk minden lakosa örülhet, hogy megtörtént a vízrendezés, hiszen nagyobb biztonságban és nagyobb komfortérzet mellett folytatódhatnak a mindennapjaink.

Címkék: elvezet, Somogyszob, árvíz, csatorna, árok, csapadék, gazdaság