Először a tömeges halpusztulás, majd egy nemzetközi úszóversenyen indulók rosszulléte hívta fel a figyelmet a Balatonra, pont a nyári szezon kezdetén. Egyik esetben sem derült még ki, hogy pontosan mi miatt történt. Emiatt rengeteg pletyka terjedt el a tóval kapcsolatban.

A hétvégén az utolsó pillanatban fújták le a Balatonföldvárra tervezet Fun Fest szervezői a rendezvényt. A balatoni fertőzésekre hivatkoztak.

Szerettük volna megtudni, hogy milyen adatok alapján tartották kockázatosnak a fesztivál megtartását, de többszöri hívás után sem értük el őket.

Az Origo szombaton egy olvasói fotót tett közzé „óriási ürülékszőnyeg lebegett a Balatonon címmel” melyen egy nagy barna folt látható. Erre reagálva az egykori televíziós műsorvezető, Sváby András azt mondta, hogy a hajótulajdonosok a vécétartályukat a Balatonba ürítik és szerinte ez okozhatta a balatonfüredi fertőzéseket. A vitorlások tagadják, hogy ez lenne a gyakorlat.

- A legtöbb kikötőben van erre a célra WC ürítő hely, azt az egyik társunk évente egyszer kiüríti, az ő tisztje. Mi biztos, hogy nem szennyezzük és ahogy itt körülnézek az első 15-20 hajóban biztos hogy így van - mondta Csere András.

Naponta több százan érdeklődnek programok és szállások iránt a siófoki tourinform irodában. Sokan vissza is jönnek, hogy elmeséljék nyaralásuk élményeit.

- Természetesen mindenkinek pozitív a véleménye a vízről, a vendégek abszolút meg vannak elégedve a Balatonnal és a szolgáltatásokkal is - árulta el a siófoki tourinform iroda turisztikai referense, Fazekas Gábor.

A Balatoni Regionális TDM Szövetség szerint a rémhírek nem jót tesznek a szezonnak.

- Minden szezon elején vannak rémhírek, nem tudom, hogy kinek érdeke, hogy a balatoni szezont negatív hírekkel lássa el. Ez számunkra is kellemetlen és ezek alaptalanok. Siófokon a vendégforgalomban, a lemondásokban nem talpasztalunk semmi negatívumot - árulta el a Balatoni Regionális TDM Szövetség titkára, Hávris Klaudia.

Balatonlelle polgármestere szerint több ezer ember munkáját tehetik tönkre a rémhírek.

- Az itt élő emberek nagy része a vendéglátásból, a szálláskiadásból és egyéb más szolgáltatásokból él. Hiszen itt a Balatonnál nagyon nehéz egyéb más dolgokat végezni, csak az idegenforgalomra számíthatnak - foglalta össze Kenéz István.

A Balaton-parti települések polgármesterei a térség országgyűlési képviselőihez, s a Magyar Turizmus Zrt.-hez fordultak segítségért, kérve, hogy lépjenek fel a turisztikai régiónak komoly károkat okozó, a Balaton vízminőségéről szóló alaptalan híresztelésekkel szemben.

Címkék: rémhír, ürülék, balaton, gazdaság