Péter-Pál napját követően már az őszi búza aratására készülnek a megye gazdálkodói. Tavaly kiváló minőségű búzát sikerül betakarítaniuk a gazdáknak Somogyban. Átlagosan több mint 5 tonna jött ki egy hektárból. Az idei évben is hasonló eredményre számítanak, az őszi búza aratása a jövőhéten kezdődik.

Egy átlagos évben 200-250 ezer tonna kenyérgabona terem a megyében. Ezt a mennyiséget akár helyben is feldolgozhatnák. A megye legnagyobb malmát azonban tíz évvel ezelőtt bezárták.

- Nem hiszem, hogy normálisnak nevezhető dolog az, hogy egy nagy gabonatermő megye a kenyérgabona termésének a zömét kiviszi, zömmel külföldre nyersanyagként és főleg a reform konyha és a kenyérgyártás termékeit meg jórészt külföldről hozzuk be - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Gombos Sándor.

Az agrárkamara és a Pékszövetség tervezi, hogy ebben az uniós pénzügyi ciklusban új malmot építenek Kaposváron 10-12 milliárd forintból. Ez akár a kenyér árát is lejjebb vihetné.

Az egyik kaposvári pékség ügyvezetője azt mondta, a megyei pékek az ország különböző pontjairól szerzik be az éves több száz tonnányi liszt szükségletüket. Ha helyben lenne egy malom, akkor kedvezőbb áron vehetnének alapanyagot.

- Most egyelőre verseny van abból, hogy ki szállítson, de természetesen, ha itt lenne valahol a közelben az azért meghatározó szerepe lenne, annak a malomnak - tette hozzá a Slendy Pékség ügyvezetője, Ojtó Lajos.

A tervek szerint a malmot Kaposvár egyik ipari parkjában, zöldmezős beruházásban építenék meg. Ha sikerül pályázati pénzt nyerni az üzemre, akkor azt 2017-ig megvalósítanák.

Címkék: malom, pék, arat, kenyér, gazdaság