Luxus ingatlan a Balaton-parton. Az ilyen lakások miatt tölt be vezető szerepet a megye az ingatlanpiaci átlagárakban. 5 év alatt 41 százalékkkal lettek drágábbak a lakások és a házak Somogyban. Ezen kívül még öt megyében lettek drágábbak az ingatlanok, de azok mind egyszámjegyű emelkedések. A többiben csökkenés volt tapasztalható és így országosan átalgosan 17 százalékos volt az áresés.

A megyeszékhely semmit nem érzett meg az árak emelkedéséből, sőt! Kaposvárra 15 százalékos árcsökkenés volt jellemző az elmúlt 5 évben. Ebben a rangsorban Győr és Kecskemét vezet 180, illetve 170 ezer forintos átalg négyzetméter árral. Kaposvár a 15. 125 ezer forinttal, az utolsó helyen Salgótarján áll 77 ezerrel. Az ingatlanos szerint éppen ezért most érdemes lakást vásárolni.

- Esnek vissza még mindig sajnos az ingatlanárak, ezért én is azt javaslom, hogy, aki most tud vásárolni, annak most kell vásárolni mindenféleképpen - mondta a Géniusz 99 Ingatlaniroda üzletvezetője, Oláh Miklós.

Az OTP Jelzálogbank elemzéséből az is kiderül, hogy az árak miatt napjainkban már kevesebb ideig kell félretenni, ahhoz, hogy egy átlagos 60 négyzetméteres lakást meg tudjunk venni.

- Míg országos átlagban 2004-ben majdnemtíz évnyi jövedelmet kellett teljes egészében félre tenni, ahhoz, hogy egy átlag lakást megvásárolhassuk, ez 2013-ra 6,2 évre csökkent - árulta el az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője, Valkó Dávid.

Somogyban a magas átlagárak miatt ez az időszak is hosszabb. 2004-ben 9,3 év volt, ami csak négy hónappal csökkent tíz év alatt. A megyei átlag árak is ezt tükrözik. Itt is Somogy vezet a 216 ezer forinttal, a 185 ezer forintos Pest előtt. Baranya a 13-dik 131 ezer forinttal Nógrád pedig az utolsó 78 ezer forint/négyzetméter árral.

Címkék: eladó, ingatlan, kaposvár, gazdaság