A első negyedévi reálbéreket a tavalyi év hasonló időszakával hasonlította össze a Központi Statisztikai Hivatal: Eszerint Győr-Moson-Sopron és Vas után megyénkben több mint 4 százalékos volt a növekedés. Így már 124 ezer forint felett van a nettó átlagbér.

Somogyban a tavalyi év első negyedévéhez képest 5005 forinttal nőttek a nettó keresetek.

A legnagyobb növekedés az oktatás területén volt, a szeptemberi emelések kapcsán. A pedagógusok után a művészet, szórakoztatás, szabaidő ágazatban dolgozók kaptak több bért.

Jelentős béremelkedés volt tapasztalható az informatikában, a telekommunikációnál, az energiaszektorban, a mezőgazdaságban és a feldolgozóiparban is.


A szennai aeorosolos flakonokat gyártó cégnél is emelték a béreket az elmúlt év utolsó hónapjában. A multinacionális vállalat három év alatt több mint tíz százalékot emel a dolgozók fizetésén.

Mérész Attila, gyárigazgató a KaposPontnak elmondta: az első periódus tavaly decemberben történt, akkor egy 4,6 százalékos béremelést hajtottak végre, a második lépés ez év szeptemberében lesz, egy 3,7 százalékos béremeléssel, a folyamat pedig jövő ősszel tetőzik, akkor 2 és 3 százalék közötti béremelést terveznek.

A 180 embert foglalkoztató cégnél a különböző pozíciókban dolgozók különböző mértékű fizetésemelést kaptak.

A cégvezetés szerint így az alkalmazottak is elégedettek és keményebben fognak dolgozni. 

Címkék: Szenna, alkalmazott, dolgoz, keres, fizetés, bér, munka, gazdaság