A tanúsítvány részleteit már kidolgozta a Kaposvári Egyetem és ezeket a városi közgyűlés is jóváhagyta. Most már csak oltalom alá kell venni helyeztetni a védjegyet, ami komoly versenyelőnyt jelenthet azoknak a helyi cégeknek, akik elnyerik.

null

A tervek szerint ilyen lesz a "Kaposvár Kincse" védjegy. Hangsúlyos, ám egyszerű betűtípus, a megyeszékhely címerében is szereplő vár, a Kapos folyó és a város virága. A védjegy használata önkéntes, de szigorú szempontrendszernek kell alávetnie magát annak, aki szeretné feltüntetni termékein.

"Három évre fog szólni ez a használati szerződés, annak, aki elnyeri ezt a védjegyhasználati jogot, annak a vállalkozónak. Ezalatt is folyamatosan ellenőrizni fogjuk, tehát ilyen szúrópróbaszerűen lehet vizsgálni, hogy az adott termék, ami egyszer már megkapta, megfelel-e még tivábbra is azoknak a feltételeknek, illetve ugye három év után újra kell kérelmezni" - mondta a pályázati referens, Nagy Mariann Réka.

Kaposvár legnagyobb élelmiszerelőállítói azt mondják: csatlakozni fognak a kincses védjegyhez. Már csak azért is, mert piaci pozícióik erősítését is várják tőle.

"Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a Kométa termékeit hogyan tudjuk jobban, hatékonyabban értékesíteni a régióban. Biztos vagyok abban, hogy a "Kaposvár Kincse" ebben segítséget fog nyújtani" - árulta el a Kométa 99 Zrt. gazdasági igazgató, Prohászka Balázs.

A megjelölést csak olyan termékeken lehet alkalmazni, amelyeket felerésznél nagyobb, leginkább 100 százalékos arányban Kaposváron, illetve 40 kilométeres vonzáskörzetében, Somogy határain belül állítják elő.

"Az országban egyre szélesebb körben szeretnénk propagálni egyrészt azt, hogy itt vagyunk, itt termelünk, ellenőrizhetők vagyunk a termőföldtől az asztalig, ami Somogy megyéhez kötődik alapvetően" - mondta a Fino-Food Kft. ügyvezető igazgatója, Egyed László.

Fontos, hogy a termék egészséges legyen és lehetőleg környezetbarát megoldásokkal készítsék. Legalább egy tulajdonság tekintetében pedig mindenképpen kiemelkedő minőségűnek kell lennie.

Címkék: kincse, védjegy, Kaposvár, gazdaság