Az Ezredév utcai téglaház például 38 éve épült, a tetejét palával fedték be. Ez azonban mára elöregedett. Több helyen is lyukas, felújításra szorul, ráadásul mérgező anyagot is tartalmaz.

A lakók és a közös-képviselő is azt szorgalmazza, hogy mihamarabb cseréljék le a tetőt. Ez azonban súlyos milliókba kerül.

Már a bontott anyag elhelyezése is nagyon költséges: a pala négyzetméterenkénti súlya nagyjáól 20 kiló. Mivel veszélyes hulladéknak számít, csak erre kijelölt speciális hulladéklerakóba lehet elszállítani. Ez négyzetméterenként több mint 1000 forintot jelent, ráadásul erre még a szállítási költség is rárakódik.



Az azbeszt egyébként nem csak a tetőkben, hanem az épületek aljában is megtalálható. A Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége szerint azok a boltosok, akik a panelházak aljában nyitottak üzletet, komoly egészségkárosodást szenvedhetnek el. A régi szigetelőanyag ugyanis tartalmazott azbesztet.  

Becslések szerint az országban 150-200 ezer négyzetméternyi szórt azbeszt található az épületekben, ezeknek a mentesítése 20-25 milliárd forintba kerülne. Pályázati forrás azonban egyelőre erre a célra nincs.

Kaposváron egyébként az önkormányzat kezelésébe tartozó társasházak egyike sem tartalmaz azbesztet.

Címkék: azbeszt, társasház, csere, veszélyes, millió, gazdaság