Születés, házasságkötés, halál. A három legfontosabb népesedési mutató. Országosan kedvezőnek mondható számok a jellemzőek. A somogyi megyeszékhelyen viszont az első kettőből alig érzékelhető valami.

- A születések és a házasság kötések száma alig változott, közel ugyanolyan számokat mutatnak. A halálesetek száma azonban szerencsére csökkent - mondta Völgyesi Hajnalka, a Kaposvári Önkormányzat anyakönyvvezetője.

Kaposváron tavaly az első negyedévben 288 csecsemő született, idén az első három hónapban csak egyel több. A házasságkötések száma ebben az időszakban 11-gyel csökkent. Kedvező, hogy idén 67-tel kevesebben haltak meg mint tavaly ilyenkor.

Szinte ugyanaz mondható el Somogy egészéről mint Kaposvárról. A megyében 26 gyermekkel több született az idei első negyed évben, mint tavaly, kevesebb házasságkötés történt és csökkent a halálozások száma is.

- Ettől függetlenül Somogyban továbbra is csökken a népesség és ezt, ha visszatekintünk évtizedekre, ezt tapasztaljuk, tehát ez egy folymatos, tendenciájában folyamatos csökkenés - tete hozzá Németh Tibor, tájékoztatási statisztikus.

A demográfus azt mondja, hogy a kedvező gyerekvállalási támogatások miatt lehetséges, hogy egyfajta mérséklődés tapasztalható a népesség csökkenésében.

- Családi adókedvezményeket vezettek be, a gyed, a gyessel kapcsolatosan és különböző szociális jutattásokban részesítik azokat a családokat, hogy ösztönözzék ezáltal is a gyerekek születését - mondta Illyés András, nyugalmazott demográfus.

A támogatások körét szélesíteni akarja a kormány. A tervek szerint a két gyermek után járó húszezer forintos családi adó- és járulékkedvezmény 40-50 ezer forintra nőhet, ami 350 ezer szülőt érintene. Jelenleg egy gyermek után tízezer, kettő után húszezer, három vagy több esetén gyerekenként 33 ezer forinttal csökkenthető a havi közteher családonként

Címkék: népesedési, adatok, kaposvár, gazdaság