A NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága az utóbbi időben több olyan esetben is folytatott nyomozást, amelynek gyanúsítottjai magánszemélyek nevét felhasználva jogosulatlanul igényeltek vissza személyi jövedelemadót.

A NAV nyomozói két Különös bűncselekményt is megemlítenek példaként. Egy magánszemély és egy könyvelő éveken át mások személyes adatait felhasználva, nevükben, jogosulatlanul igényeltek vissza személyi jövedelemadót.

Az egyik elkövető személyenként százezer forint alatti összegeket igényelt vissza a NAV-tól. Saját maga állította ki a hamis adóbevallásokat, csalárd módon megszerezve „áldozatai” személyes adatait: interneten hirdetett külföldi állás lehetőséget, a jelentkezőktől pedig elkérte személyes adataikat.

Így összesen 126 esetben 12 millió forint adót igényelt vissza különböző pénzintézeteknél nyitott bankszámláira.

A másik férfi könyvelőként csalt. Foglalkozásából adódóan könnyedén hozzá jutott mit sem sejtő ügyfelei adataihoz. Összesen 2,5 millió forint személyi jövedelemadót igényelt vissza.

A két férfinek adócsalás, illetve költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt kell felelniük, és tettükért akár 5 évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

Érdemes tehát jól megfontolni, kinek adja meg az ember a személyes adatait. Az ilyen esetekben ugyanis előfordulhat, hogy nemcsak a költségvetést lopják meg - mint ahogy az adóbevallásos csalók is tették -, hanem az is kárt szenved, aki nem bánt körültekintően a saját adataival.

Címkék: figyelem, bevallás, adó, gazdaság