Hat éve vett fel 6 millió forint lakáshitelt Balog Ferencné. Kezdetben havi 27 ezer forint részletet fizetett, ma viszont már 72 ezer forintot. A nő azt mondja, ha gyermeke nem segítene neki, akkor már az utcán lakna.

- Ha ő nem tudna mérvadóan segíteni, akkor már nem lenne lakásunk, mert nem tudnám fizetni. Egyedül, hiába én tartozom a banknak, egyszerűen nem tudnám kifizetni, már elvitték volna teljes mértékben, így is van hátralékunk, de azért mindig fizetjük - mondta a pórul járt asszony.

Neki szerencséje volt. Az országban azonban 120 ezer embernek már ki kellett költöznie lakásából. Őket azonban most védi a kilakoltatási moratórium.

A tiltó rendelkezés határozatlan idejű meghosszabbításáról szóló javaslatot most elsőként fogadhatja el az új Országgyűlés. Ez addig védené az adósokat, amíg életbe nem lép a végső rendezéséről szóló törvény.

A Mentőöv Devizagarancia Szövetkezet elnöke szerint a moratórium határidejének eltörlése átmeneti segítség, de akit a kilakoltatás fenyeget, annak minden másodperc számít.

- Ez egy komoly segítség az ott lakóknak, akik az otthonukat veszíthetik el, de hozzá kell hogy tegyem, hogy a következő várható jogszabályalkotás alapvetően befolyásolja majd ezt a szituációt, mert ezzel csak elodáztuk a problémát, mert ez nem megoldás, nem végleges megoldás - mondta Molnár István, a Mentőöv Devizagarancia Szövetkezet elnöke.

Szerinte csökkenteni kellene a kamatokat, el kellene törölni az egyoldalú költség és kamatemelések okozta többletkiadásokat, illetve rögzíteni kellene a devizahitelek árfolyamát.

A bedőlt lakáshitelek értéke egyébként a PSZÁF adatai szerint már meghaladta az ezermilliárd forintot.

Címkék: kilakoltatási, halasztás, moratórium, gazdaság