A tavalyi áron lehet lángost kapni az egyik fonyódi parti büfében. Az étterem az elmúlt hetekben nyitott ki, eddig csak kevesen fordultak meg itt. Nagyobb rohamra csak csütörtöktől számítanak.

- A május elsejei forgalomra nagyon számítunk, mert az általában mindig jó, jól indul ezzel a szezon, mert nagyon sok a fiatal, sok vendég van, igaz sokan átmennek Badacsonyba, de itt is lecsapódik, elég jól a tömeg - mondta a Pocika Vendéglő tulajdonosa, Buni Attila.

Nem csak ők, rajtuk kívül még több száz Balaton környéki étterem, büfé és szálloda nyit ki május elsején, csatlakozva a Nyitott Balaton elnevezésű programsorozathoz.

Emellett 5-10-15-20 százalék kedvezményt is adnak a vendéglátóhelyek, valamint különböző programok várják az érdeklődőket május 1. és 11. között. A Nyitott Balaton akcióhoz csaknem 500-an csatlakoztak.

- Azért, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Balaton nem csak a nyári szezon ideje alatt vonzó hanem tavasszal is és remélem, hogy ezt majd ősszel is tudjuk egy kicsit propagálni - mondta a Fonyódi Turisztikai Egyesület TDM Managere, Soltész Berta.

A balatoni szezonra a vendéglátósok mellett az erdészek is felkészültek. A Sefag Zrt. három Balaton környéki pihenőhelyet és parkerdőt újított fel. Olyanokat, amelyek a ’80-as évek óta nem fejlesztettek.

- Mintegy, egy kilométer hosszan stabilizáltuk az utat így időjárás biztossá tettük. Kisebb erdei pihenőhelyeket padokkal, asztalokkal korszerűsítettük, felújítottuk az esőbeállókat és számtalan információs táblát is elhelyeztünk a területen - mondta a Sefag Zrt. Szántódi Erdészetének igazgatója, Iberpaker Gábor.

A pihenőhelyek korszerűsítése 5 millió forintba került az erdőgazdaságnak.

Címkék: indul, szezon, balaton, gazdaság