A Húsvétot megelőző két hetes időszakban az ellenőrzéssorozat középpontjában ezúttal az élelmiszer kereskedelem állt.

Kiemelt szempont volt, hogy a tojások jelölésén a származási hely a vásárlók számára egyértelműen azonosítható legyen, és a magyar eredetűként jelölt zöldség-gyümölcs esetében is fokozott hangsúlyt kapott a termékek származásának ellenőrzése - írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a NÉBIH.

A vendéglátó-étkeztető vállalkozásoknál és a cukrászatokban a transzzsírsav tartalmú alapanyagok felhasználására vonatkozó eljárások és nyilvántartások ellenőrzésére is sor került. A kéthetes időszakban országosan összesen 2 951 ellenőrzést végeztek a szakemberek.

A feltárt szabálytalanságok miatt 58 alkalommal figyelmeztetett a hatóság, és 176 esetben összesen 12 540 246 Ft bírságot szabtak ki. Az ellenőrzéseken vizsgált 16 222 hazai és külföldi élelmiszer tétel 3,3%-át (438 tételt) kellett kivonni a forgalomból 9 tonna mennyiségben, melynek értéke meghaladta a 6 millió forintot.

A legtöbb élelmiszert jelölési hiba és a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta miatt vonták ki a forgalomból. Ezek aránya azonban nem érte el a vizsgált tételek 1%-át.

Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben megállapított különböző hiányosságok előfordulási aránya hasonló a 2013-ban tapasztalttal, első helyen a higiéniai hiányosságok állnak. A nyomon követhetőségre vonatkozó hibák előfordulási aránya 4%-ról 2,4%-ra csökkent.

A forgalomból kivont élelmiszerek aránya a vizsgált tételek számához képest kis mértékben (2,6%-ról 3,3%-ra) emelkedett a Húsvét előtti két hétben végzett ellenőrzések alapján. Az okokat tekintve 2013-ban a lejárt fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idejű termék, idén a jelölési hibás tétel volt több, de az előfordulási arányát tekintve egyik sem érte el az 1%-ot sem idén, sem a megelőző évben - összegezte a hatóság.

Címkék: nébih, hatóság, ellenőrzés, gazdaság