Az ünnepélyes szerződés-aláírással hétfőn megkezdődött a barcsi kistérség társult települései ivóvízmi-nőség-javító beruházásának gyakorlati megvalósítása.

A 10 társult település – Barcs, Babócsa, Bolhó, Somogyaracs, Komlósd, Péterhida, Drávagárdony, Drávatamási, Kastélyosdombó és Rinyaszentkirály – ivóvizének minősége jelenleg nem felel meg a kormányrendeletben meghatározott feltételeknek. Ezért indokolt ezeken a településeken az ivóvízszolgáltató-rendszer átalakítása.

A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, 1.527.021.323 forintból valósulhat meg. A projekt várhatóan 2015 közepén ér véget, és a beruházásnak köszönhetően több mint 16 ezer lakos egészséges vízzel való ellátása oldódik meg. Az építési munkákat az ISZBBT Barcs 2013 Konzorcium végzi, amelynek vezetője a SZABADICS Közmű- és Mélyépítő Zrt., további tagja pedig a B BUILD & TRADE Építőipari és Szolgáltató Kft.

A „Barcsi kistérség társult településeinek ivóvízminőség-javítása” elnevezésű, KEOP-1.3.0/09-11-2012-0012 azonosító számú projekt három fő elemből áll. Új, parti szűrésű törpe csápos kút épül Barcsnál a Dráva mellett. Innen a víz egy új vezetéken jut el a barcsi vízműtelepre, ahol egy 50 köbméteres kontakt medence is létesül. A már megtisztított vizet pedig távvezetéken juttatják el a barcsi, a babócsai, a bolhói, a komlósdi, a péterhidai és a somogyaracsi fogyasztókhoz.

A projekt másik elemeként a drávagárdonyi vízműnél egy olyan komplex vízkezelő-berendezést helyeznek üzembe, amely a helyi kút vas-mangán, arzén és ammónium tartalmát csökkenti az előírt mértékre. Innen Drávagárdony, Drávatamási és Kastélyosdombó lakói kapják a vizet.
Hasonló elven működő vízkezelő-berendezést telepítenek Rinyaszentkirályra is.

A beruházás nettó összköltsége 1.527.021.323 forint, amelynek 90 százaléka EU-támogatásból és 10 százaléka önerőből származik.

Az 1. fordulóban megtörtént a projekt előkészítése, a 10 település önkormányzatából megalakult a Barcs és Térsége Ivóvízminőség-javító Társulás. Közbeszerzésen kiválasztották a tervező céget, és elindították az engedélyezési eljárást. Az előkészítési szakasz az NFÜ engedélyével 2 évről 3 évre tolódott ki, mert az EMT-ben meghatározott műszaki megoldáshoz képest új vízbázisra – parti szűrésű kutakra – tértek át. A támogatási szerződést 2013. június 14-én írták alá.

A mai ünnepélyes eseményen részt vett a barcsi polgármester, Karvalics Ottó, illetve a Barcs és Térsége Ivóvízminőség-javító Társulás elnöke, Kovács Tamás Gyula.

Címkék: fejleszt, térség, ivóvíz, Barcs, gazdaság