Ha az időjárás is úgy akarja, ma délután öt órakor megkezdődik az első idei kémiai szúnyogirtás a Balatonnál. A méhekre is rendkívül veszélyes vegyszert egészen napnyugtáig szórják majd Siófok környékén a levegőből.

Ha ma mégse jönne össze a mai légicsapás, akkor holnap, holnapután vagy május 5-6-án pótolják a műveletet. Idén egyébként összesen öt vegyszeres akciót terveztek a Balaton környékére, ebből ez lenne az első.

A kémiai írtás a kifejlett példányokat tizedeli meg, míg a biológiai akcióval a lárvákat gyérítik. Utóbbiból már egy akciót levezényeltek április elején és még további kettőt terveznek.

A tervezett írtások költsége mintegy 100 millió forintot tesz ki. Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára arról számolt be, hogy az idei balatoni szúnyogirtást 50 millió forinttal támogatja az állam, és hasonló nagyságrendű összeget adnak össze az érintett önkormányzatok, amely elegendő lesz a szükséges beavatkozásokra. Az előzetes tervek szerint az idei balatoni szezon szúnyogmentességét 3 biológiai és 5 kémiai irtással biztosítják majd.

Címkék: szúnyog, írtás, balaton, gazdaság