Húsleves, gyümölcsmártás és hús - ez volt a mai ebéd a Petőfi utcai óvodában. A gyerekeknek ízlett, ráadásul egészséges is. A szakemberek szerint a menzaprogramnak köszönhetően sokat változott az üzemi konyha kínálata, de még maradt tennivaló. Egy felmérés szerint ugyanis már az óvodás gyerekek között is vannak túlsúlyosak.

- Ma meg azt lehet látni, hogy nagyon sok kisgyermek nagyon sok cukros ételt italt eszik. És lehet látni, hogy kicsit agresszívabbak és hiperakítvak pörgősek - mondta a diatetikus, Heszberger Edina.

A megfigyelések szerint ugyanis nemcsak a fogakat teszi tönkre, pszichésen is hat a gyerekekre.

null

A védőnők tapasztalatai szerint egyre fontosabb a helyes életmódra nevelés már kis korban. Mivel az óvodai szűrések már megszűntek életmódtanácsokkal látják el a gyerekeket és a szülőket.

- Ehhez kacsolódik az egészséges táplálkozás. A mozgás fontossága és kielégítése - mondta a családgondozó, Pál Judit.

A Petőfi óvodában a helyes életmódot népszerűsítették a héten.

- Az óvoda arra törekszik, hogy minden alkalommal, amikor erre lehetőség van, a szülőket is bevonja a közös programokba, ahol a figyelmüket ráirányítjuk az egészséges táplálkozási szokásokra - árulta el a Petőfi utcai óvoda vezetője, Tavali Gabriella.

Ebben az óvodában egyébként kiemelt szerepet kap a mozgásfejlesztés. A gyerekek minden nap gerincjavító, speciális tornán vehetnek részt. Egyre több óvodás ugyanis nemcsak súly-, gerinc és lúdtalp problémával is küzd.

Címkék: túlsúly, óvodás, életmód, gazdaság