Noha a NAV idei ellenőrzési irányokat meghatározó tájékoztatójában nem szerepel a méltányos megközelítés fogalma, az adóhatóság idén is figyelembe veszi, hogy az adózói kötelezettség megsértése mögött mi áll, szándékos adóelkerülés, vagy csak hiba.

Az MTI érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI kérdésére kifejtette: a tisztességes eljáráshoz való jogot az alaptörvény biztosítja, s ezt minden eljáró hatóságnak garantálnia kell. A NAV működését meghatározó törvények pedig előírják, hogy a hatóság köteles méltányosan eljárni, és ha a feltételek fennállnak, az adótartozást mérsékli, illetve fizetési könnyítést engedélyez. Leszögezték: a jogszabályokban rögzített méltányos eljárás alapelve az adóhatóság összes eljárásában érvényesül anélkül is, hogy szerepelne az idei ellenőrzési irányokat meghatározó tájékoztatóban. Ebben nincs változás az előző évek gyakorlatához képest - hangsúlyozta a NAV.

A tavalyi tájékoztatóban megfogalmazott méltányos megközelítés mára már szervesen beépült az ellenőrzési folyamatokba, ezért nem tartották szükségesnek, hogy azt külön kiemeljék.

Nincs tehát arról szó, hogy az ellenőrzések során ne érvényesülne a prevenció, a jogkövetés elősegítése, illetve a károkozási potenciál mértékének vizsgálata. Bármely adóigazgatási eljárás során fokozottan előtérbe kerül az adózó mulasztása, jogsértése mögötti szándéka, a konkrét jogsértés súlya, elkövetésének gyakorisága, melyet az adóhivatal minden jogkövetkezmény, kötelezettség előírásánál figyelembe is vesz.

Az ellenőrzések egyik célja a jogkövető magatartás elősegítése, az adózó által alkalmazott rossz könyvelési módszerekre történő rávilágítás, a helytelen adózási gyakorlat megszüntetése, és emellett a szándékos adóelkerülők magatartásának feltárása, ilyen irányú gyakorlatuk megszüntetése, az elkövetett jogsértés adózási következményeinek megállapítása, bűncselekmény elkövetése esetén a büntetőjogi felelősségre vonás kezdeményezése - sorolták.

Tájékoztattak arról is, hogy az idén a csalárd magatartási formák terjedése okán az azokkal szembeni fellépés hangsúlyozottabbá vált, ami ugyancsak igazolja a jogsértések mögötti szándék mérlegelésének elvét.

Címkék: nav, hatóság, adó, gazdaság