Kaposvár azért olyan erős, mert minden emberre értékként tekint, legyen az ép, vagy fogyatékkal élő. Ennek ékes bizonyítéka az az aquapóniás rendszerű, egészséges élelmiszereket előállító üvegház, amelyben fogyatékkal élő emberek fognak dolgozni - mondta köszöntőjében Szita Károly. Kaposvár polgármestere Soltész Miklós államtitkárral, dr. Hegedüs Lajossal, a mozgáskorlátozottak egyesületének megyei elnökével és Gelencsér Attilával, Kaposvár országgyűlési képviselőjével közösen helyezték el a beruházás alapkövét pénteken az Egyenesi úton. 

null

-Kuriózuma lesz Kaposvárnak ez az egyedülálló módon működő passzívház. Ez is bizonyítja, hogy mindenki teljes értékű tagja a kaposváriak közösségének. Hiszen a fogyatékossággal élők most egy olyan piacképes értéket hoznak létre, amelyre mindannyian büszkék lehetünk – mondta Szita Károly. A polgármester hozzátette: ez a beruházás jól illeszkedik a kaposvári élelmiszerprogramba. Az önkormányzat lesz az első vevője az egyesületnek - fogalmazott a városvezető.

Az aquapóniás üvegház, a hozzá tartozó épületek és a termékeknek nyíló bolt 48 millió forintos uniós támogatásból valósul meg, elkészülte után pedig a fogyatékkal élők fognak ott dolgozni.

null

-Ez a felnőtt autistákat foglalkoztató üzem hiánypótló és egyedülálló a térségben, fogalmazott a dr. Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke, aki kiemelte, hogy szervezetük csaknem 250 embert alkalmaz intézményeiben.

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár az alapkőletételi ünnepségen példaként állította a megyei egyesületet, hiszen a 35 éve működő szervezet egy jó ideje már nem csak a mozgáskorlátozottak boldogulását segíti, hanem más fogyatékkel élőkét is.

Címkék: aquaponia, alapkő, gelencsér, szita, gazdaság