Mint arról korábban is beszámoltunk: júniustól a plázákban vagy benzinkutakon sem működhet dohánybolt, a változások értelmében ugyanis a 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzletekben, valamint az üzemanyagtöltő állomásokon legfeljebb 2014. május 30-ig lehet dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytatni.

OK trafik MTI Mészáros János OK

Már javában keresik a lehetséges új bolthelyiséget az érintettek. Forgalmas helyszínt azonban nehéz lesz találniuk, ugyanis egy új szabály tovább nehezíti a dolgukat. Mostantól nem működhetnek dohányboltok egymás bejáratától számított 200 méteres sugarú körön belül. A már működő trafikokat ez a szigorítás azonban nem érinti - írja a Világgazdaság.

A NAV erről így fogalmaz: „Ez a rendelkezés akkor minősül megtartottnak, ha a dohányboltok (egymáshoz legközelebb eső) bejáratainak középvonalától számított legrövidebb, szabályos gyalogos közlekedési útvonal hossza eléri vagy meghaladja a 200 métert”.

A távolságokat gyalogos útvonaltervező program segítségével mérik ki az ellenőrök. Vitás esetekben pedig külső szakértő segítségével végzik el a számításokat - teszi hozzá Világgazdaság.

Az engedélyezési eljárás szabályairól szóló kormányrendelet módosítását az aránytalan forgalomkülönbségekkel indokolták annak idején. A mérések szerint ugyanis 6300 dohányboltból, a hipermarketekben, plázákban, benzinkutakon működő 200 dohánybolt a piaci forgalom 17 százalékát lefölözte. Ezzel szemben 2500 trafik a megélhetés határán van.

Címkék: 200 méter, trafik, költözik, pláza, szabály, gazdaság