Idén 250 millió forintra pályázhatnak a hátrányos helyzetű önkormányzatok a szociális földprogram keretében. A települések eszközbeszerzésre, kisállattartásra és földművelésre igényelhetnek támogatást, 500 ezer valamint 3 és fél millió forint között. Tavaly a több mint 150 nyertes pályázóból 17 somogyi település volt.

veteményes

Puskás Ferencné minden évben részt vesz a település pályázati programjaiban.

- Sokkal jobb a csirkék szempontjából is meg a kertben is, hogyha az ember saját maga termeszti, mert finomabb is, olcsóbb is. Nem élünk ugye olyan jól, és ha az embernek nincs pénze, akkor egyszerűbb kimenni és felszedni frissen és akkor lehet főzni - mondta az ötgyermekes családanya.

Kaposfő először pályáz a szociális földprogramra, ezen belül is a kertkultúra és a kisállattartásra. A polgármester minden lehetőséget megragad, hogy segítse a faluban élő hátrányos helyzetűeket. Idén 20 családot vonnának be a programba.

- Szükség van arra, hogy egyrészt, az embereket foglalkoztassuk, másik oldalról pedig, mint látjuk nagyon sok az elhanyagolt terület, belterületen, és ezeket szeretnénk újra művelés alá vonni, hiszen emlékszünk rá, hogy Kaposfő is és sok más település is ebből élt - árulta el a kaposfői polgármester, Sztányi Tibor.

Tavaly 150 településen csaknem 300 ezer embert vontak be a programba. Somogyból 17 nyertes település volt. Idén szeretnének növelni a számot. A szociális földprogramra 250 millió forint jut, amely három részből áll.

- A hagyományos földművelési komponens ez 120 millió forintot jelent van egy 50 millió forintos fejlesztési, kimondottan piacra jutást illetve gép és feldolgozó eszközök beszerzését segítő komponens, a maradék pedig kisállat tartásra és kertgazdálkodásra fordítható - tette hozzá a Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Kovács Zoltán.

Pályázni április harmadikáig lehet. A támogatás összege 500 ezer forinttól 3 és fél millió forintig terjed.

 

Címkék: földprogram, állam, szociális, gazdaság, támogatás, pályázat