A mézelők még gyenge állapotban vannak, nagy valószínűséggel csak szinte minimális nektár mennyiséget tudnak gyűjteni a repcéről.

Repce

Virágba borult a repce Magyaregres határában. A növényvédelmi szakember szerint hetekkel korábban jelentek meg a sárga virágok, mint az lenni szokott. Ennek oka az enyhe tél és a hirtelen jött tavaszias idő.

- Körülbelül 15-16 nappal korábban van a vegetáció, a helyszínen látjuk is, hogy megindul a repce virágzása, ez normál körülmények között április 10-20-a között esik, mikor beindul a repcevirágzás - mondta a növényvédelmi szakmérnök, Tóth István.

A virágokkal a kártevők is megjelentek.

Emiatt a gazdáknak a kártevőket írtaniuk kell rovarölő szerrel, ami a szabályozás szerint csak méhkimélő termék lehet.

A sok fa virágzása miatt nem győznek ki-be járni a méhek a kaptárból. Már gyűjtögetnek. Korai a virágzás és a szaporodási ciklusuk elején vannak. Egy petéből csak 41 nap után lesz csak gyűjtő méh, addigra pedig a repce akár el is virágozhat.

- A korai repcevirágzás azért nem jó, mert nem érik el azt a fejlettségi szintet a családok, hogy gyűjtő családokká tudjanak fejlődni, mondhatom, hogy gyakorlatilag repcéről nem tudunk pörgetni semmit - tette hozzá Horváth Zoltán méhész.

Somogyban egyébként mintegy 20 ezer hektáron termesztenek repcét. Az 1300 somogyi méhész egyik kiemelt terméke a repceméz.

Címkék: kártevő, nyílik, repce, méh, virág, gazdaság