Kedvező állapotban vannak a gyümölcsösök az enyhe téli időjárás miatt, így a gyümölcsösökben jók a terméskilátások - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke hétfőn az MTI-nek.

Mártonffy Béla jelezte: a növények fejlődése időben némileg előrébb tart a szokásosnál a kedvező időjárás miatt. Ezt mutatja többek között, hogy már virágoznak csonthéjasok: például a szilva, a barack és a cseresznyefélék. Ha az időjárás továbbra is kedvező marad, várható, hogy az alma virágzása is megkezdődik.

A gazdák a tavaszi munkák nagy részét már befejezték, a végéhez közeledik a metszés is, amely várhatóan ezen a héten ér véget. A téli csapadékhiány miatt kieső vizet viszont várhatóan öntözéssel kell majd pótolni - hívta fel a figyelmet a FruitVeB elnöke.

Hozzáfűzte: idén fokozottan ügyelni kell a növényvédelemre, mivel a téli fagyok nem gyérítették a kártevőket.

Ha az időjárás továbbra is kedvező marad, úgy jók lehetnek a terméskilátások. Emlékeztetett: május 20-áig még lehetnek viharok és akár fagyok is Magyarország földrajzi fekvéséből adódóan.

A kertészeti kultúrákkal foglalkozók stabil időszak elé nézhetnek, mivel a palántázás nagy részét már elvégezték. A stabilitást erősíti az is, hogy az utóbbi időszak anyagilag is kedvező volt a termelők számára - mondta Mártonffy Béla.

Így várhatóan a gazdálkodók bele tudnak vágni azokba a fejlesztésekbe, amelyeket a 2014-2020 közötti uniós tervezési időszakban szükségesnek tartanak. Ennek anyagi háttere, az önerő is biztosított lesz számukra a pályázatok finanszírozásához, és jól kezdődhet a szezon - vélekedett a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

Címkék: virágzik, enyhe, , gyümölcs, termés, tél, gazdaság