A magyar termék címkével ellátott élelmiszereket a somogyi megyei kormányhivatal élelmiszerbiztonsági állomása is vizsgálta. 80 termék közül csupán kettőnél találtak kisebb kifogást.

magyar termék

Kiváló, hazai termékként árulta, valójában viszont szlovák, belga húsokból és lejárt szavatosságú kínai pirospaprikából gyártotta termékeit egy regisztrált kistermelő Komárom megyében. A Nébih ellenőrzésén buktak le.

Az egyik kaposvári üzlet vezetője elképzelhetetlennek tartja, hogy vele hasonló történjen. Csakúgy mint egy másik kistermelő. Mindketten ugyanis csak saját készítésű hústerméket árulnak.

- Úgy látjuk, hogy itt a piacon meg van a vevőközönségünk. Vannak akik heti rendszerességgel visszajárnak. Hozzák a barátaikat ismerőseiket. Mert itt régi igazi ízeket kapnak - mondta Török Ferencné.

A Kaposvári Egyetem kutatásából kiderült, hogy a fogyasztók 35 %-kifejezetten a magyar termékeket keresi. Minden második vásárló pedig inkább a hazait veszi le a polcról, mint a külföldit. De a termékek ára még mindig nagyban befolyásolja a vevőket.

- Ha az árakat is figyelembe veszszük, akkor mintegy 20%-ra csökken a magyar élelmiszert választók száma - mondta a Kaposvári Egyetem kereskedelmi és marketing tanszékének docense, Szente Viktória.

Az a termék nevezhető magyar származásúnak, amelyet hazai alapanyagból, itthon állítanak elő. Ezt címke is jelöli. A Nébih ennek használatát is ellenőrzi.

- 40 mintavételt végeztünk az elmúlt időszakban és legalább ennyi nyomonkövetési vizsgálatot is lefolytattunk. Ezek esetében eredményként két esetben állapítottunk meg jogszabálysérést - árulta el az SMK Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője, Tóth Szabolcs.

Mivel ezek apróbb hibák voltak, csak figyelmeztették a hatóság munkatársai. A magyar termék címke használatát a jövőben is folyamatosan ellenőrzik.

Címkék: visszük, jobban, hazai, egyetem, kaposvári, gazdaság