1992 óta nem dolgoztak ennyien mint most. Ebből is látszik, hogy az ország jobban teljesít – hangsúlyozta a miniszterelnök.

„Nem irreális a kormánynak az a törekvése, hogy mi teljes foglalkoztatottságot akarunk, mert ha fel tudnánk menni 4-től 5 millióra, akkor közel vagyunk, talán el is érjük a teljes foglalkoztatottságot.”

Ebben nagy szerepe van a közmunkának is, mert olyan emberek is dolgoznak, akik 10-15 éve munkanélküliek, így sokuknak egy az egyetlen lehetőségük a pénzkeresetre. Ráadásul 8 százalékuk vissza is tud lépni a munkaerőpiacra – tette hozzá a Orbán Viktor.

„Megműveletlenül föld ne legyen…”

A mezőgazdaságból élő Somogy megye kapcsán a kormányfő azt mondta: a jövedelmezőséget az javítja leginkább, ha az alapanyag termeléshez kiépül a saját élelmiszeripar.

„Nagy volumenű, azonos minőségű élelmiszeripari termék előállításához nagy vágóhíd kell, de egyébként kis, helyi képességeket kihasználni tudó, helyi termékek előállításához meg kisebb méretű üzemek kellenek.”

Ez a célja a Kaposvári Élelmiszeripari Programnak is. A város emellett egy, a helyi élelmiszerek értékesítését szolgáló üzletet épít a piacon és kampányt indít a kaposvári termékek fogyasztásának az ösztönzésére, újabb munkahelyeket teremtve ezzel az ágazatban.

Címkék: miért, viktor, orbán, somogy, gazdaság