A lízing annyiban tér el a hiteltől, hogy a törlesztőrészlete alacsonyabb, az autó tulajdonosa pedig a bank.

Mercedes autó

Hegedűs László egyelőre csak érdeklődik, de csak később szeretne majd autót vásárolni, és akkor sem hitelre.

- Inkább kifizetném egészben, nem akarnék már lízingelni, szóval volt már rá példa illetve sajnos van is valamennyi, készpénzben szeretnék vásárolni igazából - árulta el Hegedűs László.

Így hitele sem lesz és az autó is az ő tulajdona lesz. Aki viszont március 15-e után szeretne autót vásárolni, de nem tudja a teljes vételárát kifizetni kénytelen lesz lízingelni a kocsit. Ez a fajta fizetés már korábban is létezett.

- Az eddig vásárolt autóknál 20 százalék önerő megfizetése mellett, csak lízinget lehetett igénybe venni, 25 százalék befizetése után meg hitelt - mondta az M-Car Autókereskedés tulajdonosa, Magyar László.

A lízingelt autók egyik előnye például, hogy a havi törlesztőrészlet összege alacsonyabb. A banknak ugyanis így kisebb a kockázata.

- A lízing konstrukció és a hitel konstrukció között néhány alapvető különbség az, hogy a lízingnél nem a vásárló a tulajdonos, hanem maga a lízingcég, és ő mint üzembetartó van bejegyezve a forgalmi engedélybe, de minden felelősség, a biztosítás megkötése, fizetése, átírása, ezeknek az illetékkifizetése minden az ügyfelet terheli - árulta el Stonehenge Bankház régióvezetõje, Kujáni István.

Lízingelni akár 12 éves autót is lehet annyi megkötéssel, hogy három év alatt kell kifizetni a teljes vételárat.

Címkék: lízing, megszűnik, bank, hitel, autó, gazdaság