Somogyban mintegy 120, 35 év alatti fiatal fejezi be rövidesen a programhoz kapcsolódó oktatást.

vállalkozó

A pénzügyekkel kapcsolatos alapvető tudnivalókat tanulják a fiatalok Kaposváron. A pénzügy mellett ismeretekhez jutnak a vállalat szervezésről, a marketingről és az üzletiterv készítésről.

- Az üzleti terv írása, gyakorlatilag az utolsó pár órában, most erről esett szó, hiszen számunkra egy sikeres üzleti tervet kell megírniuk, amivel tudnak pályázni a 3, illetve a 6 millió forint elnyerésére - árulta el Pálfi Dániel oktató.

Ahhoz, hogy ezt a vissza nem térítendő támogatást megkapják a fiatalok, sikeresen el kell végezniük a képzést és egy jó ötletre alapozott tervet kell benyújtaniuk.

- Az ötletem az az, hogy oktatással foglalkozok, mégpedig online rendszerű oktatással. Úgy gondolom, hogy a mai világ az abba az irányba tart, hogy az oktatás előbb-utóbb úgyis az interneten keresztül, vagy más mobil eszközökön keresztül fog zajlani - mondta Pájtli Péter.

Tavaly áprilisban rengetegen érdeklődtek a program iránt Kaposváron. A jelentkezők május végén vállalkozást alapíthatnak, júniusban pedig már pályázhatnak a támogatásra. A fiatalok az indulás után sem maradnak magukra.

- Nagyon fontos, az hogy a fiatalok kezét továbbra is fogjuk és ennek keretében a pályázattól függetlenül is térítésmentesen 12 órás általános tanácsadást vehetnek igénybe, illetve mentorálásban is részesülhetnek - mondta a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége projektvezetője, Gál Andrea.

Akiknek nem sikerült a programra bejutni, azokat például a Vállalkozói Központ Közalapítvány is segíteni tudja az elindulásban.

- Azon túl, hogy megvizsgáljuk reális az ötlet, meg kell vizsgálnunk azt is, hogy a feltételek adottak-e ehhez. Ma általánosságban elmondható, hogy nem elég ma egy szakmában jónak lenni, hanem egyszerre legyen szakmában jó és menedzser is a vállalkozó, hiszen nagyon sok mindent kell tudnia - foglalta össze a Vállalkozói Központ Közalapítvány főigazgatója, Keresztes Péter.


A vállalkozói központ kezdő tőkét is tud adni. Kedvező feltételekkel 10 millió forint beruházási, és 6 millió forint forgóeszköz vásárlási hitelhez lehet jutni.

 

Címkék: közalapítvány, ötlet, vállalkozás, pályázat, kaposvár, gazdaság