Az élénkülés egyébként várhatóan más szektor vállalkozásaira is hatással lesz. A használt lakásokat ugyanis a legtöbbször felújítják, vagy átalakítják az új tulajdonosok.

eladó

A készpénzes vásárlók száma jelentősen megnőtt az utóbbi hónapokban Kaposváron.

- Ez legalább 20 százalékos a fellendülés az előző évhez képest. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy viszonylag alacsony árak vannak. És ezért befektetőként elég sokan megjelentek a piacon - mondta a Ház Ingatlanközvetítő vezetője, Ház Gergely.

Ők főleg a belvárosi, kisebb, jó állapotú lakásokat keresik. Az ingtalanközvetítők szerint az alacsony banki kamatok miatt az emberek inkább lakásokba fektetnek, majd kiadják azokat.

Ráadásul nem is kell feltétlenül sokat befektetni. Egy 20 négyzetméteres lakásért akár már 3 millió forintért is hozzá lehet jutni. A szakemberek szerint az ingatlanforgalom élénkülése jó hatással van a gazdaságra is.

- Jelentősen megnövekedne más iparág bevétele, amennyiben az ingatlanpiac értékesítések száma megnövekedne. Hiszen az ingatlanközvetítők, az ügyvédek, valamint a megvásárolt ingatlanok után az illeték és adókötelezettség befizetéssel a magyar állam is jelentős bevételre tudna szert tenni - mondta a Géniusz Ingatlanközvetítő vezetője, Oláh Miklós.

Nemcsak az ügyvédeknek van több munkájuk, hanem az asztalos üzemeknek is. A régi házak új tulajdonosainak többsége ugyanis első körben felújítja az ingatlant.

- A nyílászáró cserék és a felújítások most kerültek előtérbe, szemben a 2008-as és a válság előtti időkkel amikor az új kivitelezésű nyílászárók voltak népszerűbbek - számolt be Alfa Tóth Kft. tulajdonosa, Tóth Mihály.

A somogyi kistérségekben jelentősen eltérőek a négyzetméter árak. Az egyik online hirdetési portál adatai szerint a kadarkúti kistérségben a legolcsóbbak. Itt már 55 ezer forint per négyzetméter áron is lakáshoz lehet jutni. Siófokon pedig a legdrágább. Itt csaknem 4-szer 6-szor drágábbak az ingatlanok.

Címkék: felébredt, fellendül, ingatlan, piac, kaposvár, gazdaság