A diákok hetente háromszor almát, vagy ivólevet kapnak. Sokuknak ez az egyetlen vitaminforrás. A somogyi iskolákban a megye termelőinek gyümölcseit kóstolhatják meg a diákok.

gyümölcs iskola

A Honvéd utcai tagiskola évek óta részt vesz a programban.

- Minden héten kapnak a gyerekek almát, almalevet, volt, hogy körtét is, heti háromszor kapunk gyümölcsöt és egyszer gyümölcslevet - mondta a Honvéd utcai Tagiskola tanítója, Taubertné Czink Szilvia.

A böhönyei iskolában is nagy keletje van az almának és az almalének is. A gyerekek tudják, hogy miért kell sok gyümölcsöt fogyasztani: - sok C-vitamin van benne és egészségesek leszünk tőlük - árulta el Zarka Nelli Virág.

A Balaton Kertész Szövetkezet az idei tanévben 750 ezer adag gyümölcsöt, gyümölcslét szállít a somogyi iskoláknak. A programmal segítik a somogyi termelőket is.

- Biztos piacra jutás az almájuknak, a mennyiség nem nagy, éves szinten nem mondható nagy mennyiségnek, talán egy tudatformálás a diákok felé, ami fontosabbnak tekinthető - mondta a Balaton Kertész Szövetkezet koordinátora, Tömösváry Máté.

Somogyban 135 iskolába érkezik gyümölcs. Csaknem 17 ezer gyereknek bizosítják a vitaminforrást.

- Iskolánkban is nagyon sok hátrányos helyzetű gyerek van, akik valóban csak itt jutnak ivóléhez, ami picit szerencsésebb is mint a gyümölcs, mert azt mindenképpen elfogyasztják - árulta el a Böhönyei Általános Iskola igazgatója, Nagy Attila István.

A kormány több mint egymilliárd forintra emelte az iskolagyümölcs program támogatását.

- 2010 óta sikerült a gyereklétszámot 277 ezerről 535 ezerre növelni, büszkék vagyunk arra, hogy 2030 iskolában működik a program - mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Feldmann Zsolt.

A jövőben a somogyi iskolások a gyümölcs mellett akár almachipset, vagy szárított meggyet, körtét is kaphatnak.

Címkék: gyümölcs, alma, gyerek, egészség, iskola, gazdaság