Drasztikusan visszaestek tavaly a Dél-Dunántúlon az áfa-bevételek - hangzott el a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóságának szerdai évértékelőjén. A fórumon kiderült 20 százalékkal kevesebbet fizettek be az elmúlt adóidőszakban a vállalkozások, mint egy évvel korábban.

A regionális főigazgató-helyettes, Szabó István szerint ennek egyik oka az, hogy a gabonafélék és az olajos magvak esetében bevezették a fordított áfafizetés rendszerét. Márpedig Somogy egyik húzóágazata alapvetően a mezőgazdaság. Ebből a szektorból sok adó folyt be a korábbi években. Mindemellett az is igaz, hogy más - elsősorban az elszámolásokat érintő - jogszabályok is megváltoztak. Csökkent a jelentősebb cégek pénzforgalma is.



Az adóhivatal revizorai minden nehézség ellenére jól dolgoztak. Tavaly több milliárd forintnyi adócsalást tártak fel. A megyei igazgatótól megtudtuk, hogy több mint 15 milliárd forintnyi adókölönbözetet állapítottak meg kollégáik az adózók terhére. "Ez egy kiugróan magas szám, a megelőző évhez képest. Azt is el kell mondjam, hogy ebben van egy 6,5 milliárdos egyedi speciális eset, egyébként a fennmaradó 9 milliárdos összeget is nagy eredménynek tartjuk" - mondta Koltainé Magyar Zsuzsanna.

A vámosok is sikeres évet zártak tavaly. Több olyan akciójuk is volt, ahol több százmillió forintos csalást tártak fel. Egy kaposvári fémkereskedőnél például 600 milliónyit. Emellett továbbra is kiemelten ellenőrzik a számla adást és a jövedéki termékekkel kapcsolatos, mint például az alkohol és dohány törvényes kereskedelmét.

Címkék: vám, pénz, ellenőriz, bevétel, revizor, áfa, csökken, csal, adó, gazdaság